قالکاری به معنی بازیافت طلا از زباله ها میباشد که در آن اثری از فلزات گرانبها وجود داشته باشد.
منابع رایج جهت بازیافت طلا به روش قالکاری
یکی از مهمترین زباله ها خاک زرگری میباشد چون همیشه وقتی طلا سازها اشیایی مانند انگشتر ویا دستبند و النگو و…میسازند مقداری از طلا از دست میرود چون هنگام پرداخت و مراحل مختلف ساخت براده ها از آن جدا میشود مثال در زمان ساخت در مراحل سوهان کاری و یا برس های سیمی مخصوص باید آن را شکل دهند ویا پرداخت کنند که در این صورت بخشی از طلا از وزن اولیه کاسته میشود.
دیگر منابعی که در روش قالکاری بازیافت میشود خاک های معدنی میباشد که در صورت نداشتن ترکیبات مزاحم (فلزات پایه_سولفیدها_سلنیدهاو…)و داشتن عیار مناسب یکی از گزینه های مناسب برای این روش میباشد.
ضایعات الکترونیکی
ضایعات الکترونیکی مثل قطعات و بردهای کامپیوتر و موبایل رایج ترین ضایعاتی هستند که با روش قالکاری بازیافت میشوند چرا که به نسبت روش های شیمیایی بازدهی بیشتری دارند لازم به ذکر است ضایعات الکترونیکی به علت داشتن فلزات مزاحم فراوان حتما باید پالایش شوند و در مرحله کوپلاسیون مقادیر فلاکس و کلکتور (جمع کننده که معمولا سرب میباشد)با توجه به شرایط اکسیداسیون تنظیم شده باشد.
شناخت و بازیافت ضایعات الکترونیکی
پروسه قالکاری
در ابتدا با توجه به نوع پسماند (پالایش برای ضایعات الکترونیکی _تشویه و …)
پسماند تکلیس میشود(سوزانده میشود) در این مرحله اگر پسماند ضایعات الترونیکی باشد حتما باید با سیستم پالایش گازهای حاصل از فرایند تکلیس انجام شود.خاکستر به جا مانده با فلاکس مناسب (ترکیب کمک ذوب ها که وظیفه روان سازی ویا اکسید کنندگی دارند )ترکیب شده سپس سرب و نقره را وارد کوره میکنند به این ترتیب وقتی سرب و نقره مذاب شد خاکستر شارز شده وارد کوره میشود پس از حدود چند دقیقه ناخالصی ها بر روی مذاب شناور میشوند که سرباره نام دارد.
سرباره به کمک جرثقیل های کوره تخلیه شده ومذاب به کمک ایجاد شرایط اکسیدی مورد اکسیداسیون قرار گرفته و فلزات واکنش پذیر از جمله سرب . روی. انتیموآن . آرسنیک. جیوه.سلنیوم .با اکسیژن وارد واکنش شده و از کوره بصورت اکسید خارج میشود.
عمده سرب بکاررفته در فرایند بعنوان جاذب فلزات گرانبها بصورت اکسید سرب(آبه سربی)بازگشت داده میشود که پس از چندین بار احیا وذوب برای استفاده مجدد احتیاج به پالایش و جداسازی عناصر مزاحمی مانند مس خواهد داشت.
ادامه خواهد داشت…
دیدگاهها